Vital Signs București este prima cercetare care colectează date publice din 12 domenii importante ale orașului. Construită pe baza unei metodologii folosite de fundațiile comunitare la nivel internațional, cercetarea surprinde situația calității vieții și identifică nevoi sau oportunități de acțiune în București.
METODOLOGIE
Indicatorii Vital Signs București au fost colectați direct de la instituțiile publice care generează date, la care se adaugă informaţii preluate din cercetări sau studii academice sub coordonarea universităţilor din Bucureşti.
Pentru anumite domenii, am folosit surse secundare de date, acolo unde nu am identificat informațiile „la prima mână”. Toate sursele sunt marcate explicit, atât ca note de subsol, cât și în bibliografia de la sfârșitul cercetării. De asemenea, anul de referință pentru fiecare indicator este cel mai recent an în care a fost raportat de către instituția responsabilă.
Accesarea indicatorilor Vital Signs s-a făcut prin două abordări complementare. Prima constă în identificarea disponibilității publice a datelor necesare pe site-urile instituțiilor respective; în cazul în care informațiile nu erau prezente.
Fundația Comunitară București a contactat instituțiile pentru a cere datele în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informațiile de interes public. Un exemplu ar fi legat de modul în care echipa a folosit informațiile Institutului Național de Statistică; pe de o parte, echipa de cercetare a folosit seriile TEMPO on-line disponibile public pe pagina instituției.
Acolo unde datele nu erau publicate, dar existau indicii în legătură cu măsurarea lor de către INS, ele au fost obținute prin cereri din partea Fundației Comunitare București. Acolo unde am putut recrea o continuitate a raportării datelor, am inclus în Vital Signs București și informațiile din anii anteriori. Pentru a înțelege evoluția vitalității orașului, e nevoie de contextualizarea temporală a indicatorilor; seriile de timp identificate sunt încorporate în interiorul fiecărei categorii de analiză.
Alături de lipsa completă a unor indicatori, una dintre principalele probleme cu care ne-am întâlnit a fost limitarea raportării/calculării majorității indicatorilor la nivel de oraș. De multe ori, imaginea profundă a diferențelor între sectoare în ceea ce privește vitalitatea orașului nu poate fi construită din aceste motive. De asemenea, în unele cazuri lipsesc indicatorii actualizați: există situații în care ultimele date disponibile au existat din anii 2010-2013, fapt care a modificat imaginea de ansamblu asupra orașului, fotografiată într-un anumit moment în timp.
Fundaţia Comunitară Bucureşti este specialistul în filantropie locală care colectează fonduri de la afaceri locale şi donatori individuali pentru a finanţa iniţiative în comunitate. Din 2011, organizația a finanțat peste 180 de proiecte ale comunităților din București și Ilfov cu mai mult de 2 milioane de lei. Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară.
ECHIPA
Vlad Odobescu
Vlad Odobescu este reporter al platformei culturale Scena9.ro, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) și al Associated Reporters Abroad (Berlin). În iulie 2016 a absolvit Masterul de Antropologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Andrei Mihail
Andrei este doctor în antropologie și cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA București. Interesele sale se concentrează pe zona antropologiei medicale, a corpului și a sportului. În plus, Andrei are experiență în cercetarea proceselor de marginalizare a membrilor comunităților sărace și a practicilor de petrecere a timpului liber pentru locuitorii Bucureștiului.
Valentina Marinescu
Sociolog interesat îndeosebi de mass-media și comunicare, gen, violență și comunicarea interculturală. Majoritatea proiectelor de cercetare prezente și anterioare sunt axate pe evoluția fenomenelor în România și Europa de Est. Profesor la Universitatea din București.
Bucureștean la a cincea generație, posesor de apartament în cartier marginaș de capitală și călător cu RATB și metroul.
Cristina Văileanu
Cristina are o experiență de 14 ani în construit proiecte și echipe de oameni care să le poată duce și în grants management. A venit în echipă pentru că îi place să lucreze la firul ierbii, cu oameni care își dau seama că au mai multe lucruri în comun decât lucruri care îi despart. Îi place să pună oamenii și resursele în legătură, căci întotdeauna rezultatele sunt mai mari decât suma părților.
PARTENERI
UniCredit Bank
Global Fund for Community Foundations
Community Foundations of Canada
MULȚUMIRI
Cindy Lindsay / Community Foundations of Canada pentru transferul de informații făcut pe metodologia Vital Signs,
Ina Solomon și Anca Ungureanu – UniCredit Bank – pentru susținerea financiară a proiectului,
Wendy Richardson / Global Fund for Community Foundations pentru susținerea financiară a proiectului,
Odaia Creativă – Irina Paraschivoiu și Anamaria Vrabie – pentru recomandările oferite la începutul cercetării,
Mona Dîrțu,
Dumitru Sandu,
Alex Gotcă,
Călin Cotoi pentru că au citit diferitele versiuni ale raportului și au făcut recomandări pentru a-l îmbunătăți,
Bogdan Moga pentru răbdare și identitate vizuală a proiectului,
Răzvan Diaconu pentru partea de programare făcută la site-ul vitalsigns.ro,
Maria Orzu pentru corectură de text.