Noutăți, Știri, Editoriale

EDITORIAL

Un semn de normalitate

de Dan Bărbulescu

Cu metroul de la Piața Unirii la stația Mihai Bravu, călătorul urcă într-un peisaj industrial unde privirea găsește cu greu forme pe care să se odihnească. Centrele comerciale moderne se învecinează cu mici magazine cu materiale de construcții, service-uri auto și complexe rezidențiale semețe construite în curțile fabricilor vedetă ale Epocii de aur.

La „stopul” de la Vitan, vineri după-amiază, vara – pe drumul către mare, se stă la semafor și câte jumătate de oră. Până în târgul de mașini, pe dreapta Dâmboviței stătute, dincolo de dâmbul de pământ invadat de vegetație, se întinde un spațiu necunoscut pentru mulți dintre noi.  Pe coama digului, curioșii au în fața ochilor un peisaj cel puțin ciudat. Întinderi de stuf, bălti și vegetație lacustră. Călătorul intră în parc și zgomotul se estompează treptat. Coboară într-o cuvă unde, dacă ne luăm după malurile betonate și debarcaderele goale, ar trebui sa fie apă cât vezi cu ochii. Este de fapt un lac gol, „umplut” însă de vegetație specifică zonelor umede.

Odată ajuns aici, călătorul are în față celebrul parc Văcărești, arie naturală protejată, desemnată ca atare de către Guvernul României, prin Hotărâre oficială, la data de 10 mai 2016. Actul a fost emis după 5 ani de campanie publică coordonată de Asociația Parcul Natural Văcărești, instituție fondată de mai mulți iubitori de natură, specialiști în protecția mediului, cercetători, ecologi. Este pentru prima oară când un oraș din România primește onoarea de a adăposti o arie naturală protejată, având categoria V IUCN – parc natural.

Desemnarea zonei a fost un moment istoric pe bună dreptate. Bucureștiul a primit un spațiu verde echivalent cu un m2 în plus pe cap de locuitor (cel mai mare parc din ultimii 70 de ani), dar și o zonă care poate deveni un muzeu viu pentru zeci de mii de locuitori, elevi, studenți, cadre didactice și turiști. Situat în mijlocul a 10% din populația României, Parcul Natural Văcărești devine un veritabil laborator în aer liber care adăpostește importante specii de păsări, mamifere, reptile și amfibieni, totul îmbrăcat de un peisaj umed autentic care respiră viață.

Dar pe lângă valoarea naturală deosebită, parcul natural Văcărești reprezintă un important pas înainte pentru o altfel de abordare a problemelor de mediu ale orașului, cel puțin a celor legate de spații verzi și biodiversitate urbană. Parcul Natural Văcărești are capacitatea să mobilizeze energiile necesare pentru demararea de proiecte similare la nivelul orașului (Pădurea Băneasa, Parcul Sticlarilor) și, poate cel mai important, poate constitui un punct de plecare pentru elaborarea unei strategii locale pentru conservarea și reconstrucția biodiversități urbane.

În plus, politicile publice de construcție și dezvoltare a infrastructurii verzi – albastre, esențiale în dinamica oricărui oraș de dimensiunile Capitalei, pot începe de la realitatea parcului Văcărești.

Primit cu articole elogioase atât în presa internă, cât și în cea internațională, parcul Văcărești este totuși un semn de normalitate. Deși incapabil să-și măsoare corespunzător poluanții din aer (vezi capitolul de mediu al studiului Vital Signs, 2017), Bucureștiul primește totuși prima arie naturală urbană, înscriindu-se astfel în lista lungă a capitalelor pentru care ariile naturale protejate sunt prezențe obișnuite și necesare.

Un semn de normalitate care poate constitui începutul unei noi atitudini față de managementul spațiilor verzi și a mediului înconjurător urban, în general.