Noutăți, Știri, Editoriale

23rd May, 2017

Contextul cercetării Vital Signs București

Vital Signs este o cercetare folosită în comunitate pentru a monitoriza, pe baza unei metodologii, situația din domenii cheie ale calității vieții și pentru a identifica nevoi sau oportunități de acțiune.

Fundațiile comunitare folosesc Vital Signs pentru a iniția discuții în comunitățile lor. Pe baza cercetării făcute, acestea identifică domenii cu probleme, a căror soluționare devine o prioritate.

Din 2001, metodologia dezvoltată de Fundațiile Comunitare din Canada este folosită la nivel international de fundații comunitara din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia sau Bosnia.

Pentru această cercetare, Fundația Comunitară București folosește metodologia licențiată (Vital Signs®, http://communityfoundations.ca/vitalsigns), adaptată la realitățile și nevoile comunității locale, cu acordul Fundațiilor Comunitare din Canada. Indicatorii folosiți pornesc de la indicatorii folosiți în metodologia licențiată internațională, dar sunt adaptați la contextul local.

Echipa formată din conf. univ. dr. Valentina Marinescu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, Andrei Mihail, doctor în antropologie și cadru didactic asociat al SNSPA București și Vlad Odobescu, jurnalist, a colectat datele din surse publice disponibile online și pe baza cererilor de informații în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Pe baza datelor din raportul Vital Signs București, Fundația Comunitară București va deschide conversația cu reprezentanți ai comunității locale, pentru a găsi împreună prioritățile și oportunitățile de dezvoltare comunitară.

În țară, Fundația Comunitară Iași urmează să lanseze cercetarea Vital Signs Iași.